evi_karakoula@yahoo.gr
Ατομική ψυχοθεραπεία
Ατομική ψυχοθεραπεία
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να προσφέρει βοήθεια σε δύσκολες στιγμές της ζωής. Οι δυσκολίες προκύπτουν είτε ως αποτέλεσμα εξωτερικών πιεστικών παραγόντων είτε ως αποτέλεσμα ψυχικής δυσφορίας από θέματα που μας απασχολούν και δεν τα έχουμε επεξεργαστεί ικανοποιητικά ακόμα. Οι άνθρωποι αναζητούν θεραπεία συχνά για να αντιμετωπίσουν συμπτώματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη, εθισμοί, διαταραχές στον ύπνο, το φαγητό ή τη σεξουαλική ζωή, ψυχοσωματικές δυσκολίες. Άλλες φορές χρειαζόμαστε υποστήριξη σε μια περίοδο κρίσης, για παράδειγμα μετά από μια απώλεια, ένα διαζύγιο ή μετά από μια θετική αλλαγή στην προσωπική ή οικογενειακή μας ζωή, για παράδειγμα μετά την απόκτηση ενός παιδιού. Συνηθέστερα, οι άνθρωποι αναζητούν θεραπεία για προβλήματα στις σχέσεις ή για να κατανοήσουν καλύτερα και να βελτιώσουν τον εαυτό τους, για παράδειγμα να αποκτήσουν περισσότερη αυτοπεποίθηση ή να μάθουν να διαχειρίζονται το θυμό τους. Σε κάθε περίπτωση, η ψυχοθεραπευτική σχέση αποτελεί ένα πλαίσιο στο οποίο τα άτομα μπορούν να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους χωρίς να κρίνονται για αυτά, αντίθετα αντιμετωπίζονται με αποδοχή και σεβασμό και ενθαρρύνονται να εξερευνήσουν κάθε πτυχή του εαυτού τους μαζί με τη θεραπεύτρια, ώστε να γίνει κατανοητό πώς έχει προκύψει η δυσκολία τους και πώς μπορούν να την αντιμετωπίσουν. Οι συνεδρίες ατομικής θεραπείας πραγματοποιούνται συνήθως με εβδομαδιαία συχνότητα και η διάρκειά τους είναι 45’-50’. Μπορούν να πραγματοποιηθούν δια ζώσης ή και διαδικτυακά. Όλες οι πληροφορίες που μοιράζονται τα άτομα στις συνεδρίες προστατεύονται από το απόρρητο και η θεραπεύτρια τηρεί την αρχή της εμπιστευτικότητας και δεν τις μοιράζεται με κανέναν τρίτο.
Οικογενειακή θεραπεία
Οικογενειακή θεραπεία
Η οικογενειακή θεραπεία μπορεί να βοηθήσει την οικογένεια όταν ένα η περισσότερα μέλη αντιμετωπίζουν κάποια δυσκολία. Σύμφωνα με τη συστημική θεωρία, οτιδήποτε συμβαίνει σε ένα μέλος επηρεάζει και τα υπόλοιπα, όπως και τις μεταξύ τους σχέσεις. Στη θεραπεία, στόχος είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά και η βελτίωση των σχέσεων και της επικοινωνίας μεταξύ των μελών. Αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται με την αξιοποίηση των δυνατών σημείων της οικογένειας. Οι συνεδρίες οικογενειακής θεραπείας πραγματοποιούνται δια ζώσης, συνήθως δύο φορές το μήνα και η διάρκειά τους είναι 90’. Οι οικογενειακές συνεδρίες διαρκούν περισσότερο, καθώς χρειάζεται να υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε να έχουν όλοι-ες-α την ευκαιρία να ακουστούν και να εκφράσουν πώς νιώθουν και τι σκέφτονται για αυτό που συμβαίνει. Η συχνότητα είναι μικρότερη από τις ατομικές συνεδρίες ώστε να μεσολαβεί αρκετός χρόνος για να μεταβολίσει η οικογένεια όσα έγιναν στη συνεδρία και να έχουν το χρόνο να δοκιμάσουν νέους τρόπους σχέσης που προτάθηκαν στη συνεδρία. Η συνολική διάρκειά της θεραπείας είναι μικρή, καθώς πρόκειται για βραχυπρόθεσμη θεραπεία που ολοκληρώνεται σε 10-16 συνεδρίες στη διάρκεια κάποιων μηνών.
Θεραπεία ζεύγους
Θεραπεία ζεύγους
Η θεραπεία ζεύγους μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι σε οποιαδήποτε φάση της ζωής του - στην αρχή που οι σύντροφοι διαπραγματεύονται ρόλους και όρια, στη φάση απόκτησης παιδιού, σε άλλες περιόδους κρίσης, όταν σκέφτονται ή ακόμη και όταν έχουν αποφασίσει να χωρίσουν. Οι συνεδρίες θεραπείας ζεύγους πραγματοποιούνται ανά μία ή δύο βδομάδες και η διάρκειά τους είναι 70’-75’. Μπορούν να πραγματοποιηθούν δια ζώσης ή και διαδικτυακά, όταν δεν είναι δυνατή η προσέλευση στο γραφείο.
Συμβουλευτική γονέων
Συμβουλευτική γονέων
Η συμβουλευτική γονέων είναι μια διαδικασία υποστήριξης και ενδυνάμωσης του γονεϊκού ρόλου. Οι γονείς μπορεί να αναζητήσουν συμβουλευτική όταν δυσκολεύονται να κατανοήσουν ή να χειριστούν μια συμπεριφορά των παιδιών τους, σε μια φάση προσαρμογής του παιδιού σε μια νέα συνθήκη ή απλώς όταν αισθάνονται την ανάγκη υποστήριξης στο ρόλο τους. Δεν πρόκειται για μια διαδικασία στην οποία προσφέρονται έτοιμες λύσεις ή γενικές συμβουλές στους γονείς. Μέσα από την εξερεύνηση των γονεϊκών πρακτικών και των προτύπων αλληλεπίδρασης στην οικογένεια, οι γονείς σε συνεργασία με τη θεραπεύτρια που είναι εκπαιδευμένη στη συμβουλευτική γονέων αναπτύσσουν το δικό τους στυλ διαπαιδαγώγησης, που ταιριάζει σε αυτούς και δουλεύει καλύτερα για τη δική τους οικογένεια, πάντα με σεβασμό και αποδοχή των αναγκών και ιδιαιτεροτήτων όλων των μελών της οικογένειας και λαμβάνοντας υπόψη τη φάση ζωής της οικογένειας. Η συμβουλευτική γονέων είναι αποτελεσματικότερη όταν συμμετέχουν και οι δύο γονείς. Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται κάθε δύο εβδομάδες, διαρκούν 60’ και μπορούν να πραγματοποιηθούν δια ζώσης ή διαδικτυακά. Η συνολική διάρκεια της συμβουλευτικής γονέων εξαρτάται από τις ανάγκες των γονέων και τα αιτήματα που θα διαμορφωθούν. Η συμβουλευτική γονέων πραγματοποιείται και ομαδικά σε ολιγομελείς Ομάδες Σχολής Γονέων.
Περιγεννητική συμβουλευτική
Περιγεννητική συμβουλευτική
Η περιγεννητική συμβουλευτική απευθύνεται σε άτομα ή ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν, πρόκειται να αποκτήσουν ή έχουν πρόσφατα αποκτήσει παιδί και χρειάζονται υποστήριξη στη νέα αυτή φάση της ζωής τους. Η περιγεννητική περίοδος μπορεί να είναι αρκετά στρεσογόνα και είναι σημαντικό τα άτομα να έχουν την ευκαιρία να προετοιμαστούν και να επεξεργαστούν ζητήματα που αφορούν την υπογονιμότητα, περιγεννητικές απώλειες, άγχη και αγωνίες για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, και τη φροντίδα του βρέφους, την επιστροφή στην εργασία, τον απογαλακτισμό, τη σχέση με τον/την σύντροφο, τη γονεικότητα, τις νέες ισορροπίες στην οικογένεια, και πιθανά συμπτώματα επιλόχειων διαταραχών. Οι συνεδρίες είναι ατομικές ή ζεύγους, πραγματοποιούνται δια ζώσης ή διαδικτυακά, με συχνότητα και διάρκεια που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ατόμων. Η περιγεννητική συμβουλευτική πραγματοποιείται και ομαδικά σε ολιγομελείς Ομάδες Σχολής Γονέων.
Ψυχομετρική αξιολόγηση
Ψυχομετρική αξιολόγηση
Η ψυχομετρική αξιολόγηση συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα άτομα, αλλά και της προσωπικότητάς τους γενικότερα, με σκοπό τον καλύτερο σχεδιασμό της θεραπευτικής διαδικασίας. Στην αξιολόγηση χρησιμοποιούνται ερωτηματολόγια που συμπληρώνουν μόνα τους τα άτομα ή/και χορηγούνται προβολικά τεστ, για παράδειγμα το Τεστ Κηλίδων Μελάνης Rorschach. Η διαδικασία πραγματοποιείται όταν κρίνεται απαραίτητο και η επιλογή των ερωτηματολογίων και τεστ που χρησιμοποιούνται γίνεται πάντα σε σχέση με το αίτημα της παραπομπής.